Sos z piersi z kurczaka, kurkami i serkiem mascarpone

Kurki chodziły za mną od dłuższego czasu…teraz jest grzybowy sezon, dostałam świeże kurki i od razu wiedziałam, jak je wykorzystam :) Sosik wyszedł lekki, aksamitny, delikatny…z młodymi ziemniaczkami skomponował się rewelacyjnie :)

Składniki:

  • 1kg piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 200-300g kurek
  • 250g serka mascarpone
  • 200ml śmietany do zup lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki (opcjonalnie)
  • 2 garści natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2-3 krople sosu sojowo-grzybowego

1. Piersi z kurczaka i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy mięso się przyrumieni, dodajemy kurki. Małe rzucamy w całości, duże przekrawamy na mniejsze kawałki. Dodajemy zsiekaną natkę pietruszki, sos sojowo-grzybowy, sól i pieprz do smaku.

2. Kiedy kurki zmiękną dodajemy serek mascarpone, dokładnie mieszamy i łączymy ze wszystkimi składnikami. Następnie dolewamy śmietankę i jeśli jest taka konieczność, dodajemy mąkę połączoną z połową śmietanki.

3. Podajemy z ziemniakami lub makaronem.

Smacznego :)

,,
10 comments on “Sos z piersi z kurczaka, kurkami i serkiem mascarpone
  1. Uwielbiam grzyby, ale kurki to po prostu ubóstwiam:)
    Nie spotkałam ich jednak jeszcze niggdzie w tym sezonie:(
    Z kolei nie przepadam za młodymi ziemniakami…
    Ale całość prezentuje się super!:)

  2. Widzę, że wreszcie kurki i u Ciebie się pojawiły :)
    Z tym mascarpone to rzeczywiście dobry pomysł. Ja z nim przygotowuję jeden sos i także ma super smak.

    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>