Cytryniaczek

Ciasto winne, lekkie, w sam raz na upalne dni :) Wbrew pozorom nie jest trudne w wykonaniu, a wygląda bardzo efektownie. Kiedy jadłam je po raz pierwszy byłam oczarowana jego rześkim smakiem :) Pulchniutki biszkopt, winna masa cytrynowa, aksamitna masa śmietanowa, a to wszystko wykończone herbatnikami ze słodką polewą czekoladową :) Wszystko razem komponuje się idealnie !!

Składniki na biszkopt (brytfanka 25/35cm):

  • 5 jaj
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru

Składniki na masę cytrynową:

  • 2 budynie śmietankowe z cukrem (lub 2 budynie śmietankowe i 2-3 łyżki cukru)
  • sok z 3 cytryn
  • woda
  • 1 kostka masła/margaryny zwykłej

Składniki na masę śmietanową:

  • 600ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szkl. wrzątku
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru

Składniki na polewę:

  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka
  • 1/2 kostki masła/margaryny zwykłej

Dodatkowo:

  • 150g herbatników

1. Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, chwilę roztrzepujemy i odstawiamy na 10-15 min., by żółtka spuchły. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo w małych porcjach żółtka. Następnie stopniowo dodajemy mąkę. Mieszamy chwilę, tylko do połączenia się składników, mikserem na małych obrotach lub łyżką. Masę biszkoptową wylewamy do natłuszczonej tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok.25min. w temp. 200st. do „suchego patyczka”. Pamiętajmy, że biszkoptu nie można sprawdzać wcześniej niż po  ok.20min. pieczenia, ponieważ wcześniejsze otwarcie piekarnika może spowodować opadnięcie ciasta. Ciasto wyciągamy z piekarnika po przestudzeniu.

2. Wyciśnięty sok z 3 cytryn uzupełniamy wodą do pojemności 500ml. Odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy. W odlanej części soku cytrynowego rozrabiamy budynie. Łączymy z gotującym się sokiem, cały czas mieszając. Studzimy. Masło/margarynę zwykłą ucieramy na puch i dokładamy stopniowo ugotowany budyń, cały czas miksując. Pamiętajmy, by budyń i masło/margaryna zwykła były w tej samej temperaturze pokojowej. Wykładamy masę cytrynową na wystudzony biszkopt. Schładzamy w lodówce.

 

3. Masa śmietanowa: śmietanki ubijamy z cukrem i cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy wystudzoną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na masę cytrynową.

4. Na wierzch wykładamy herbatniki. Czekolady topimy w rondelku wraz z masłem/margaryną zwykłą. Po wystudzeniu polewamy nią ciasto i dobrze schładzamy w lodówce.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>