Grecka moussaka

Uwielbiam tradycyjną polską kuchnię. Czasami jednak moja wrodzona ciekawość popycha mnie do wypróbowania czegoś innego, nowego… Dzisiaj postanowiłam zrobić musakę.

Musaka (moussaka) – zapiekane danie przygotowywane na bazie bakłażana oraz mielonego mięsa, popularne w kuchni greckiej (cyt. Wikipedia).

Wyrazisty smak bakłażana, aromatyczne mięso i aksamitny beszamel…niebo w gębie :)

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie pomidory wyparzone i obrane ze skórki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • garść zsiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sos beszamelowy:

  •     2 jajka
  •     2 szkl. mleka
  •     1/2 szkl. startego żółtego sera koziego (ja niestety nie mogłam go znaleźć i kupiłam parmezan)
  •     sól, pieprz
  •     3 łyżki masła
  •     3 łyżki mąki

1. Bakłażana myjemy, kroimy w plastry i posypujemy solą, odstawiamy na 15-20min. Po tym czasie płuczemy go i osuszamy na ręcznikach papierowych. Można jeszcze bakłażana obsmażyć lub opiec na grillu, ja jednak pomijam tą czynność, gdyż sprawia to, iż danie staje się dużo cięższe…

2. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i natkę pietruszki. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem, a także koncentratem pomidorowym.

3. Przygotowujemy beszamel: masło topimy w rondelku, dodajemy mąkę. Cały czas dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki. Jak mąka połączy się z masłem, dodajemy mleko. Po zagotowaniu sosu, zdejmujemy go z ognia, doprawiamy solą i pieprzem, a także dodajemy ser i jaja. Dokładnie mieszamy, by powstała jednolita masa.

4. Natłuszczamy naczynie żaroodporne. Układamy plastry bakłażana, mięso, bakłażany i na wierzch lejemy sos beszamelowy. Pieczemy w 180st. przez ok. 40min. do momentu zarumienienia zapiekanki. Podajemy po przestudzeniu, gdyż gorące danie będzie się rozpadać w trakcie krojenia.

   

Smacznego :)

,,