Szarlotka sypana

Ciasto niewyobrażalnie proste w wykonaniu, a genialne w smaku :) Żadnego miksera, żadnego zagniatania ciasta…suche składniki, jabłka, masło…i ciasto gotowe :) Dla mnie idealne, ponieważ nie jestem miłośniczką zagniatania ciasta kruchego ;) Sama nie mogłam uwierzyć w prostotę tego ciasta i pierwszy kawałek jadłam z ogromną ciekawością, ale naprawdę smaczne wychodzi, delikatne, chrupkie…

Składniki suche:

  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru (można dać więcej, jeśli mamy kwaśne jabłka)
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
  • cukier cynamonowy/cynamon
  • 3/4 kostki masła + masło do wysmarowania boków brytfanki
  • cukier puder

1. Mąkę przesiewamy przez sitko i dokładnie mieszamy z resztą składników suchych. Całość dzielimy na 3 części.

2. Jabłka zasypujemy cukrem cynamonowym.

3. Dno brytfanki wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem.

4. Na dno brytfanki sypiemy 1 część składników suchych, wykładamy połowę jabłek, kolejna część składników suchych, reszta jabłek i ostatnia część składników suchych. Na wierzch ścieramy na tarce masło (wcześniej można je włożyć do zamrażalki) i wkładamy do piekarnika na 60min. w temp. 180st. Posypujemy cukrem pudrem.

 

5. Można podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego :)

15 comments on “Szarlotka sypana
    • Mnie udaje się zawsze, nie wiem, od czego to zależy…może jabłek? Dajesz surowe pokrojone jak ja czy prażone?

    • Przykro mi :( Nie wiem, od czego to zależy, ale mnie udaje się zawsze. Jednak są 2 opinie wobec tej szarlotki – jedni wychwalają pod niebiosa, inni twierdzą – nigdy więcej. Przykro mi, że się nie udało :(

  1. Apowiedz jakich jabłek uzywasz konkretnie chodzi mi o odmiane?może powinny byc soczyste albo starte na tarce?ja pokroiłam w talarki idared i masło starłam na wierzch jak w przepisie ale nie wyszło :( Twoje na zdjęciu wygląda rewelacyjnie …..:) no cóz jeszcze raz spróbuje bo robiłam też tort serowo-szynkowy i wyszedł znakomity!!!!! rewelacja :)

    • Hm…tak naprawdę robiłam tą szarlotkę kilka razy i z różnych odmian jabłek, ale najczęściej z ligoli. Ja kroiłam jabłka w bardzo cieniutkie plasterki. Może to jest kluczem do udanej szarlotki sypanej? Polecam wypróbować :)

  2. Robiłam tę szarlotkę z renet i z kortlandów, typ jabłka nie ma żadnego znaczenia. Jabłka zawsze ścieram na grubej tarce-szybciej.Masło kroję w cienkie plasterki i układam na wierzchu, tak aby cała przestrzeń była pokryta.

  3. Mnie również zawsze wychodzi, czasem kroję jabłka na cienkie talarki, czasem (jak mi się nie chcę) na trochę większe, a raz nawet starłam jabłka na tarce – na grubych oczkach i zawsze szarlotka była udany. Daję na wierzch dużo masła, wtedy mam pewność, że spód nie będzie suchy.

  4. Szarlotka jest rewelacyjna, mnie zawsze wychodzi. Ja robię tylko dwie warstwy suchych składników i w środku jabłka, które zawsze ścieram na tarce o grubych oczkach . Wydaje mi się, że sekret tkwi w jabłkach – muszą być soczyste. Jak trę jabłka na tarce, to zawsze wytworzy się trochę soku, którym dodatkowo polewam jabłka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>