Naleśniki ruskie

Muszę przyznać, że lepienie pierogów nie jest moim ulubionym zajęciem. A ponieważ moja rodzinka uwielbia pierogi ruskie, musiałam znaleźć dla nich  alternatywę :) Farsz zawinęłam w naleśniki i wyszło naprawdę przepyszne danie. Najczęściej przygotowuję tradycyjny farsz ruski, dlatego umieszczam ten przepis również w daniach bezmięsnych. Dzisiaj jednak postanowiłam zrobić wersję chłopską z kiełbaską i boczkiem. Polecam :)

Składniki na ciasto naleśnikowe (ok. 12-16 naleśników):

  • 1 i 3/4 szkl. mąki tortowej
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250g mielonego twarogu
  • 200g kiełbasy i/lub boczku
  • 3 cebule
  • sól, pieprz
  • ewentualnie olej

Dodatkowo:

  • 2 cebule
  • tłuszcz do smażenia

1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wrzucamy do miski, dokładnie miksujemy, by nie zostały grudki. Smażymy na patelni naleśnikowej z obydwu stron. Zawartość oleju w cieście sprawia, iż nie trzeba już natłuszczać patelni.

2. Podsmażamy kiełbaskę i/lub boczek (ja użyłam 100g boczku i 100g kiełbasy) do wytopienia tłuszczu. Mięso wrzucamy do miski, na tłuszczu (jeśli wytopiło się mało tłuszczu, dodajemy odrobinę oleju) podsmażamy cebulę, po czym łączymy ją z mięsem, dodajemy twaróg i ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

3. Farsz zawijamy w naleśniki i podajemy na ciepło z podsmażoną cebulką.

Smacznego :)

,,
4 comments on “Naleśniki ruskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>