Pieczona frittata z fetą

Frittata to rodzaj omletu serwowanego we Włoszech. Nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych, a jednocześnie stanowi pyszny posiłek efektownie wyglądający. Polecam na śniadanie lub kolację, dla najbliższych lub na spotkanie ze znajomymi. Proste, szybkie i smaczne danie :) Dobór składników jest dowolny, ja przedstawiam nasz ulubiony zestaw. Równie dobrze frittata smakuje bez mięsnych dodatków, dlatego umieszczam to danie także w kategorii dań bezmięsnych.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 średnia cukinia (ja miałam dużą, dlatego usunęłam z niej przerośnięte ziarna)
  • 1/2 cebuli
  • 1 papryka
  • 2 pomidory wyparzone i obrane ze skórki
  • ulubiona wędlina (szynka, kiełbasa, parówki)
  • 4 jaja
  • 1 łyżka mleka
  • 100g sera feta
  • oregano
  • pieprz
  • bazylia
  • papryka ostra i słodka
  • garść szczypioru
  • kilka listków natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju

1. Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę lub paseczki i podsmażamy na odrobinie oleju, by puściły soki. Po chwili dodajemy pomidora. Smażymy do momentu wyparowania soków, by frittata podczas pieczenia nie zrobiła się zbyt wodnista.

2. Jednocześnie do miseczki wbijamy jaja, kruszymy fetę i dodajemy po szczypcie przypraw: oregano, bazylię, paprykę słodką i ostrą, a także pieprz. Nie dodajemy soli, gdyż feta jest wystarczająco słona. Wszystkie składniki łączymy za pomocą trzepaczki lub widelca.

3. Podsmażone warzywa układamy na dno naczynia żaroodpornego, następnie układamy wędlinę. Dzisiaj dodałam parówki. Wylewamy połowę masy jajecznej. Posypujemy szczypiorem i natką pietruszki i wylewamy resztę jajek.

 

4. Zapiekamy w temp. 180st. przez około 30min. do momentu ścięcia jaj i zarumienienia. Podajemy na ciepło.

Smacznego :)

,,,,,
4 comments on “Pieczona frittata z fetą
  1. Raz próbowałem zrobić omlet, ale coś chyba nie potrafiłem ustawić odpowiedniej temperatury bo w środku płynne było i … niesmaczne.
    Spróbuję zrobić wg Twojego przepisu może się uda :)

    • W takim razie trzymam kciuki ;) Jeśli środek będzie mało ścięty, trzeba troszkę dłużej potrzymać w piekarniku, ale powinno wystarczyć tyle, ile jest w przepisie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>