Roladki ziemniaczane z pieczarkami

Rolada ta jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych, ale równie dobrze może stanowić osobne danie lub przystawkę. Z ketchupem, sosem czosnkowym lub ulubioną surówką smakuje naprawdę wyśmienicie. Ziemniaki podane w taki sposób są fantastycznym urozmaiceniem tradycyjnie podawanego obiadu. Polecam :)

Składniki (na 4 wafle):

  • 4 wafle
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szkl. ciepłego mleka
  • garść koperku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • przyprawa do ziemniaków
  • 300g pieczarek
  • 1 cebula
  • olej
  • 3 jaja
  • bułka tarta

1. Do świeżo ugotowanych ziemniaków dodajemy masło, mleko, koperek, natkę pietruszki, sól, pieprz, przyprawę do ziemniaków i bardzo dokładnie tłuczemy do uzyskania jednolitej masy.

2. W trakcie gotowania ziemniaków przysmażamy na niewielkiej ilości oleju posiekane pieczarki z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Na wafle (na stronę z głębszymi rowkami) układamy gorącą masę ziemniaczaną na grubość ok. 0,5cm. Ważne jest, by była gorąca, bo w przeciwnym razie wafle nie zmiękną i będą się łamać przy zwijaniu. Na koniec wafla układamy farsz pieczarkowy i zwijamy. Nawet jeżeli wafel się delikatnie uszkodzi, nie należy się tym przejmować. Po zwinięciu zawijamy roladę w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.

 

4. Zimną roladę kroimy na 1cm plastry, obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Smacznego :)

,,
One comment on “Roladki ziemniaczane z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>