Pulpety w sosie koperkowym

Danie proste, dosyć szybkie, łatwe do odgrzania, a przede wszystkim smaczne, nawet dzieci je uwielbiają. Wspaniale smakuje z młodymi ziemniaczkami i suróweczką :) Ulatniający się w mieszkaniu aromat siekanych koperku, natki pietruszki i szczypioru jest dla mnie po prostu magiczny, wyjątkowy, fantastyczny… Polecam!

Składniki:

Sos (2l):

  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • plaster selera
  • 10cm pora pokrojonego w kostkę
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • garść szczypioru
  • garść natki pietruszki
  • 2-3 garści koperku
  • 3 łyżki mąki
  • 200ml śmietany do zup i sosów
  • sól, pieprz

Pulpety (ok.20-25 małych pulpecików):

  • 60dkg mięsa mielonego (najczęściej kupuję szynkę i proszę o zmielenie)
  • 1 jajo
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • tłuszcz do smażenia

1. Z marchewki, pietruszki, selera, pora, ziela angielskiego, liścia laurowego i pieprzu czarnego gotujemy wywar warzywny.

2. W czasie gotowania wywaru łączymy ze sobą wszystkie składniki na pulpety. Formujemy malutkie kuleczki i smażymy chwilę z kilku stron. Nie obsmażamy zbyt mocno, gdyż będą zbyt wysuszone. Nie należy się martwić, że mogą być surowe w środku, ponieważ i tak obgotują się jeszcze w sosie.

3. Po obsmażeniu pulpetów wrzucamy je do gotującego się wywaru warzywnego. Po ok. 10 min. gotowania wyjmujemy marchew, pietruszkę i seler. Wrzucamy zsiekany koper, szczypior i natkę pietruszki. Marchewkę ścieramy na tarce i ponownie wrzucamy do zupy. Po chwili gotowania doprawiamy łyżką sosu sojowego, pieprzem i solą.

4. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko przeniknie aromatem wiosennych ziół, śmietanę łączymy z mąką, by nie powstały grudki i wlewamy do sosu. Mieszamy do chwili zagotowania.

5. Podajemy z ziemniaczkami i surówką.

Smacznego :)

,,
2 comments on “Pulpety w sosie koperkowym
  1. pyszne potrawy :) ale śledząc pani przepisy, zauważyłam, że używa pani sosu sojowego, a nie widać tu żadnej kostki rosołowej, muszę spróbować, bo chce się uwolnić od tej chemii :) pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>