Tradycyjny polski obiad czyli kotlety schabowe

Chyba każdy z nas robił kotlety schabowe…ja również do niedawna byłam pewna, że przyrządzam je w prawidłowy sposób. Jednak moja ciocia, emerytowana kucharka, uświadomiła mi, że jestem w błędzie. Otóż kotletów schabowych nie powinno się przygotowywać poprzez zanurzanie ich w cieście, ale w mące, jajku i bułce tartej osobno…zapraszam do zapoznania tajników prawdziwie polskich kotletów schabowych :) Można je urozmaicać dodatkami, takimi jak ananas, ser żółty, pieczarki, ale myślę, że tradycyjne są najlepsze :)

Składniki:

  • 4 plastry schabu o grubości ok. 1cm
  • 2 jaja
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

1. Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem. Każdy posypujemy delikatnie z obydwu stron solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy 3 miseczki/talerze: na jednym musi znajdować się mąka, w drugim roztrzepane jaja z niewielką ilością soli i pieprzu (naprawdę niewiele, ponieważ mięso jest już posypane przyprawami), a w trzecim bułka tarta. I moczymy kolejno każdego kotleta z obydwu stron w mące, jajku i bułce tartej.

2. Kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy do zarumienianie z obydwu stron.

3. Podamy z ziemniakami i ulubioną surówką/sałatką. Ja przygotowałam cukinię z grilla elektrycznego i sałatkę z rzodkiewką polane sosem jogurtowym (przepis znajdziecie w „Sosy i sosiki”) oraz ziemniaki.

Smacznego :)

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>