Zupka jarzynowa z kalafiorem i pomidorami

Kiedy dzisiaj na targu zobaczyłam piękny, ogromny kalafior…nie mogłam przepuścić takiej okazji na pachnącą zupkę kalafiorową. Robię ją z dodatkiem pomidorów, co sprawia, że nie jest mdła. Zupy najlepiej smakują latem…ze świeżych warzyw. Pychota !!!

Składniki (na 3l garnek):

  • udko/żeberko
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 10cm pora
  • plaster selera
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 kalafiora
  • 4 pomidory
  • garść koperku
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 200ml śmietany do zup lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz

1. Z udka/żeberka i  włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por) gotujemy wywar. Dodajemy także liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego.

2. Wyciągamy mięso i włoszczyznę z wywaru i wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 10min.

3. Dodajemy do zupy różyczki z połowy kalafiora. Gotujemy kolejne 10min.

4. Wyciągniętą marchewkę ścieramy do zupy na tartce o grubych oczkach. Pomidory należy wyparzyć, obrać ze skórki, pokroić i wrzucić do zupy. Po chwili dodajemy zsiekany koperek i natkę pietruszki. Jeśli wszystkie warzywa są już miękkie, dodajemy sos sojowy, sól i pieprz do smaku oraz koncentrat.

5. Po chwili gotowania rozczyniamy śmietanę z niewielką ilością zupy i dodajemy do gotującej zupy. Zagotowujemy i podajemy ze świeżym pieczywem.

Smacznego :)

One comment on “Zupka jarzynowa z kalafiorem i pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>