Tort śmietanowo-owocowy z mascarpone

 

Bazą dla tego tortu był
http://bymagda.blog.pl/2013/05/24/genialny-tort-smietanowo-owocowy/
. Tym razem zrobiłam jednak inny biszkopt, wykorzystałam inne owoce…dlatego postanowiłam się podzielić moją modyfikacją poprzedniego cudeńka ;) A to cudo dedykuję Mojej Psiapsiółce, która ten tort zamówiła :)

Składniki:

Biszkopt (na 1 biszkopt w okrągłej tortownicy, pieczemy 2 biszkopty i obydwa dzielimy na 2, dzięki czemu powstają 4 blaty biszkoptowe):

  • 5 jaj
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru/cukru pudru
  • tłuszcz do posmarowania brytfanki

Masa śmietanowa:

  • 1 l śmietany 30%
  • 5 śmietan-fixów
  • 400g serka mascarpone
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżka cukru (jeśli mamy słodkie truskawki, nie jest konieczne dodawanie tego cukru)

Dodatkowo:

  • ananasy z puszki
  • truskawki
  • jagody
  • płatki migdałów

Poncz:

  • 1 szkl. wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • sok wyciśnięty z całej cytryny

1. Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, chwilę roztrzepujemy i odstawiamy na 10-15 min., by żółtka spuchły. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo w małych porcjach żółtka. Następnie stopniowo dodajemy mąkę. Mieszamy chwilę, tylko do połączenia się składników, mikserem na małych obrotach lub łyżką. Masę biszkoptową wylewamy do natłuszczonej tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok.25min. w temp. 200st. do „suchego patyczka”. Pamiętajmy, że biszkoptu nie można sprawdzać wcześniej niż po  ok.20min. pieczenia, ponieważ wcześniejsze otwarcie piekarnika może spowodować opadnięcie ciasta. Ciasto wyciągamy z piekarnika po przestudzeniu. W ten sposób pieczemy 2 biszkopty, które przekrawamy wzdłuż na 2 blaty biszkoptowe.

2. W celu otrzymania ponczu należy połączyć letnią wodę z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.

3. Masa śmietanowa: miksujemy śmietanki z cukrem i cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Kiedy śmietana jest już sztywna, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy serek mascarpone.

4. Masę śmietanową dzielimy na 4 części. Do pierwszej dodajemy pokrojone truskawki, do drugiej pokrojonego ananasa, a do trzeciej jagody. Czwartą część zostawiamy do przystrojenia tortu. Każdy biszkopt polewamy równomiernie ponczem i smarujemy masą z owocami.

5. Do ozdobienia użyłam truskawek, ananasów, płatków migdałowych przyrumienionych na suchej patelni i masy śmietanowej.

Kolejna wersja tego tortu:

DSCF3021 Tort śmietanowo-owocowy z mascarpone koszyczek słodkości

Smacznego :)

8 comments on “Tort śmietanowo-owocowy z mascarpone
    • Od dłuższego czasu planuję zrobić tort bezowy, ale przyznam, że się go obawiam. Jednak zbliżająca się rocznica ślubu skłania mnie to wypróbowania czegoś nowego. Dziękuję za podpowiedź :) Dam znać, jaki będzie rezultat moich poczynań z bezami ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>