Sałatka Caprese

caprese 003

Klasyczna włoska sałatka, przyrządza ją się z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii. Ma ona odzwierciedlać włoską flagę. Bardzo często gości na moim stole, jej prostota jest wprost zniewalająca a smak…barwny jak cała Italia :) Polecam również ze względów estetycznych, cudownie wygląda na stole.

Składniki:

  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1 dojrzały pomidor
  • 10 listków świeżej bazylii (niestety nie mogłam dzisiaj kupić świeżej, dlatego zastąpiłam ją bazylią suszoną)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz,
  • oregano
  • 1/2 łyżeczki octu winnego lub balsamicznego (opcjonalnie)

1. Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry o grubości 1/2cm, układamy na talerzu naprzemiennie.

2. Oliwy, ocet, szczyptę soli, pieprzu i oregano dokładnie mieszamy. Sosem polewamy sałatkę i ozdabiamy bazylią.

Smacznego :)

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>