Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw, a mięso mielone uwielbiam ze względu na możliwość jego szerokiego zastosowania, więc dzisiejsze danie znajduje się w mojej czołówce dań obiadowych :) W połączeniu z młodymi ziemniaczkami i nieśmiertelną mizerią tworzy wspaniały, aromatyczny, pyszny obiad :)

Składniki (na 4 połówki cukinii):

  • 2 średnie cukinie
  • 30-40dkg mięsa mielonego
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryki
  • 1 pomidor
  • 4 pieczarki
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki i koperku
  • 100g sera żółtego

1. Pieczarki, paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy razem z mięsem mielonym na niewielkiej ilości oleju.

2. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy pomidora wyparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę. Po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

3. Kiedy mięso i warzywa są miękkie dodajemy sos sojowy i oregano, zioła prowansalskie, paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz w ilości wg upodobań. Na koniec dajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz natkę pietruszki i koperek. Podsmażamy chwilkę do połączenia się składników.

4. Cukinie przekrawamy wzdłuż na 2 części. Wydrążamy nasiona.

5. Nadziewamy farszem mięsno-warzywnym i posypujemy serem żółtym startym na tarce.

6. Podpiekamy 20-30min. w temp. 200st. Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Smacznego :)

,
6 comments on “Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>