Bruschetta z pomidorami i parmezanem

Bazylia, oliwa, czosnek, pomidory…wspaniałe połączenie, wyjątkowy smak, niezwykły aromat… Wszystko to łączy w sobie włoska bruschetta (wym. brusketta) czyli grzanka, której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania.  Moją ulubioną opcją są bruschetty podane z pomidorem i parmezanem/mozzarellą . Wspaniała przystawka na przyjęcie przy winie… Może stanowić również pyszną kolację lub śniadanie.

Składniki (na ok. 5-6 sztuk):

  • ciabatta
  • duży pomidor
  • garść bazylii świeżej lub suszonej
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • starty parmezan lub mozzarella
  • sól, pieprz

1. Przygotowujemy aromatyczną domową oliwę: mieszamy 4 łyżki oliwy, 2 przeciśnięte ząbki czosnku i ¾ drobno posiekanej bazylii. Odstawiamy na minimum pół godziny, by smaki się połączyły.

2. Pomidora wyparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy pozostałą bazylią, solą i pieprzem, 1 ząbkiem czosnku i łyżką oliwy. Dokładnie mieszamy.

3. Ciabattę kroimy pod skosem w kromki. Smarujemy aromatyczną oliwą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180st. przez około 5-10min. do momentu aż pieczywo zrobi się chrupkie.

4. Wyjmujemy z piekarnika, na opieczone grzanki układamy pomidory, posypujemy serem i ponownie wkładamy do piekarnika na kilka minut do momentu roztopienia się sera.  Podajemy na gorąco.

Smacznego :)

,,
2 comments on “Bruschetta z pomidorami i parmezanem
  1. Skomentuję najbardziej durnie, jak się da- też mam taką oliwę z biedry, hahaha:)

    A tak całkiem poważnie, to wygląda apetycznie (jak wszystko u Ciebie), ale ja nie jem pieczywa…:P Jednak! Kiedy jeszcze jadłam – uwielbiałam takie kolacje, jednak grzankę smarowałam pesto:)

    Pozdrawiam

    • Tak, pesto jest również świetnym dodatkiem, pod warunkiem, że nie ma się uczulenia na orzechy ;)

      Dziękuję za komentarz :) Pozdrawiam !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>