Bułka z sadzonym jajkiem, pomidorem i pieczarkami

Jaja uwielbiam, szczególnie sadzone. Jednak te w tradycyjnej postaci, zrobione na patelni, już mi się znudziły. Postanowiłam urozmaicić dzisiejsze śniadanko i powstały faszerowane jajkiem sadzonym bułeczki. Naprawdę wyśmienite niedzielne śniadanie :)

Składniki (na 2 bułeczki):

  • 2 bułki
  • 2 jaja
  • 3 pieczarki
  • 1/2 cebuli
  • 2 plastry pomidora
  • garstka szczypioru
  • plasterek sera żółtego
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej

1. Pieczarki wraz z cebulą podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Na początku dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego, by pieczarki nie czarniały. Pod koniec smażenia dodajemy pieprz i sól do smaku.

2. Ucinamy bułce czapeczkę, dosyć płytko. Na dno kładziemy po łyżce pieczarek, następnie plaster pomidora. Wylewamy po jednym jajku do bułki, posypujemy solą i pieprzem. Na wierzch jajko ozdabiamy szczypiorem, serem żółtym i posypujemy ziołami prowansalskimi.

3. Pieczemy w 180st. 15-25min. w zależności od tego, jak mocno chcemy mieć ścięte jajko. Podajemy na gorąco z ulubionymi warzywami.

Smacznego :)

6 comments on “Bułka z sadzonym jajkiem, pomidorem i pieczarkami
  1. Polakomilam sie, bo pieknie przepis wyglada. Niestety, mimo zapiekania tylko przez 15 min. z bulek zrobil sie wior i niestety zepsulo to smak zapiekanki.. Czy jest sposob na to, zeby bulka tak nie wysychala?

  2. O, a to zrobię jutro mężowi na kolację:) Być może lekko zmodyfikuję – myślałam nad tym, by do pieczarek dodać jeszcze pokrojoną w kostkę i podsmażoną cienką kiełbaskę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>