Tarta ze szparagami w szynce serrano

Druga odsłona szparagów w moim wykonaniu…tym razem użyłam zielonych i muszę przyznać, że są o wiele smaczniejsze niż białe… Szynka Serrano, ser wędzony, szparagi…to wszystko stworzyło bardzo wyrazisty i wyjątkowy smak. Mój mąż i dzieciaki były zachwycone tą kolacją…nie spodziewałam się takiej reakcji ze strony dzieciaków :) Ale bardzo mnie ona ucieszyła :)

Składniki na tartę (użyłam tortownicę, ponieważ moją blachę na tartę diabeł ogonem nakrył…):

  •     250g mąki pszennej
  •     1/2 łyżeczki soli
  •     1/2 kostki masła/margaryny zwykłej
  •     1 łyżka oleju
  •     1/4 szkl. przegotowanej chłodnej wody

Dodatki:

  •     6 plastrów szynki parmeńskiej/serrano
  •     6 szparagów
  •     2 pomidory wyparzone i obrane ze skórki
  •     200ml śmietany 30% lub 18%
  •     3 jaja ugotowane na twardo
  •     200g sera wędzonego
  •     łyżka ziół prowansalskich
  •     sól, pieprz
  •     szczypta cukru
  •     łyżeczka masła
  •     tłuszcz do wysmarowania blachy

1. Przygotowujemy ciasto: do przesianej mąki dodaję sól, olej, wodę i posiekane masło. Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce minimum 30min.

2. W trakcie chłodzenia ciasta, szparagi gotujemy przez 10 min. we wrzątku z dodatkiem szczypty soli, szczypty cukru i łyżeczki masła. Następnie na durszlaku intensywnie oblewamy zimną wodą.

3. Ser wędzony oraz ugotowane jaja ścieramy na małych oczkach, dodajemy zioła prowansalskie, sól, pieprz i zalewamy śmietaną i dokładnie mieszamy tworząc masę serową.

 

4. Kiedy ciasto się schłodzi, wyjmujemy je, rozwałkowujemy i rozkładamy na blasze wysmarowanej tłuszczem (masłem/olejem). Ciasto układamy też wyżej na boki blachy i nakłuwamy widelcem. Kładziemy na ciasto papier do pieczenia i obciążamy fasolą, grochem. Ja wykorzystałam stary popcorn ;) Tak obciążone ciasto podpiekamy w temp. 200st. przez około 15min. Następnie wyjmujemy, zdejmujemy papier wraz z obciążeniem i podpiekamy jeszcze 5min.

  

5. Wyjmujemy podpieczone ciasto. Szparagi zawijamy w szynkę, układamy w rządek lub w słoneczko w okrągłej blasze. Między szparagi w szynce układamy pomidora pokrojonego w plastry. Ja użyłam go stosunkowo mało, ponieważ mój mąż nie lubi pieczonych pomidorów ;) Można użyć więcej. To wszystko zalewamy przygotowaną masą serową.

  

6. Wkładamy do piekarnika na 45 min. w temp. 200st.

Smacznego :)

2 comments on “Tarta ze szparagami w szynce serrano

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>