Mięsna lasagne

Już wcześniej pisałam, że uwielbiam mięso mielone. Można z niego wyczarować naprawdę niezliczoną ilość potraw, a  przy tym smacznych i aromatycznych :) Dzisiejsze moje danie jest jednym z nich…mięsna lasagne, lubiana przez moich żarłoków :) Robię ją również dla gości i każdy się nią zachwyca. Jest „podzielnym” daniem i w trakcie przyjęć nie trzeba stać nad nią tylko wrzucić do piekarnika ;)

Składniki (dzisiaj robiłam lasagne złożoną z 2 warstw mięsa, ale jeśli spodziewam się gości, to proporcjonalnie zwiększam ilość produktów, by była wyższa):

  • płaty lasagne (należy sprawdzić ile płatów potrzebujemy na pokrycie dna naczynia żaroodpornego i pomnożyć to przez ilość warstw)
  • 75dkg mięsa mielonego
  • 1 cebula (opcjonalnie por)
  • 3-4 pomidory świeże wyparzone i obrane ze skórki lub pomidory z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • 30dkg sera żółtego (ja użyłam Gouda)
  • sos beszamelowy z „Sosy i sosiki”
  • olej

1. Płaty lasagne gotujemy al’dente. Należy uważać przy wyjmowaniu ich z wody, by się nie rozerwały. Oblewamy zimną wodą i układamy każdy osobno. Ja gotuję po 3 płaty, by uniknąć ich przywierania do siebie w trakcie gotowania.

2. W międzyczasie podsmażamy mięso z cebulą/porem na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Smażymy do czasu, kiedy mięso będzie usmażone, a warzywa miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy w/w przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy już tylko chwilkę.

3. Przygotowujemy sos beszamelowy wg przepisu z „Sosy i sosiki”.

4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem/olejem, układamy pierwszą warstwę płatów lasagne. Następnie mięso, polewamy sosem beszamelowym, posypujemy serem żółtym. I powtarzamy kolejność z następną warstwą. Na wierzchu muszą być płaty lasagne polane sosem beszamelowym i posypane dużą ilością sera żółtego.

5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st. na około 45 min. do momentu zarumienienie się sera żółtego.

6. Lasagne podajemy na gorąco. Polecam do niej sałatkę, np. sałatę lodową z pomidorem i sosem winegret.

Smacznego :)

,
4 comments on “Mięsna lasagne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>