Tort kawowy

Zdjęcie tego tortu znalazłam w rodzinnym albumie…robiłam go na urodziny mojego męża :) Tort naprawdę pyszny dla lubiących kawowe smaki :) Puszysta jajeczna piana o smaku kawy…rozkosz dla mojego podniebienia :)

Składniki na jasny biszkopt (składniki na 1 biszkopt, który należy przekroić na 2 części):

  • 1,5 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na ciemny biszkopt (składniki na 1 biszkopt, który należy przekroić na 2 części):

  • 1,5 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Poncz:

  • 1 szkl. wody
  • 2 łyżki cukru
  • sok wyciśnięty z całej cytryny
  • alkohol (osobiście nie lubię tortów z alkoholem, dlatego nie dodaję, ale jeśli ktoś takie preferuję, to proponuję rum lub amaretto)

Składniki na krem:

  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szkl. cukru
  • 250g masła
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w 1/3 szkl. wrzątku

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe
  • bezy
  • płatki czekoladowe lub starta gorzka czekolada
  • 1 gorzka czekolada
  • 25g masła

1. Biszkopt jasny: białka ubić na puszystą pianę, pod koniec ubijania dodać stopiono cukier i żółtka. Stopniowo wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i nadal ubijać na najmniejszych obrotach miksera do połączenia składników. Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-45 min. w temp. 180st. Po wystudzeniu biszkopt podzielić na 2 części.

2. Biszkopt ciemny: białka ubić na puszystą pianę, pod koniec ubijania dodać stopiono cukier i żółtka. Stopniowo wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i nadal ubijać na najmniejszych obrotach miksera do połączenia składników. Pod koniec ubijania dodać kakao. Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-45 min. w temp. 180st. Po wystudzeniu biszkopt podzielić na 2 części.

3. Przygotować poncz: do letniej wody dodać cukier, sok z cytryny, cukier i opcjonalnie alkohol, dokładnie wymieszać.

4. Do przygotowania kremu należy naszykować garnek i miskę (koniecznie metalową, nie plastikową!!!), która obwodem będzie pasowała do garnka. Do garnka wlewamy wody na wysokość 1/4 garnka, nastawiamy na mały ogień. W misce umieszczonej na tym garnku ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania jajecznego kremu. Odkładamy do wystudzenia. W tym czasie ucieramy masło na puszystą pianę, następnie dodajemy po łyżce wystudzonej masy jajecznej. Na koniec dodajemy wystudzoną kawę. Chwilę mieszamy do połączenia składników.

5. Masę należy podzielić na 3 części. Biszkopty układamy naprzemiennie jasne z ciemnymi. Na sam spód kładziemy ciemny biszkopt, polewamy ponczem, kładziemy 1 część masy kawowej. Następnie jasny biszkopt, poncz i powidła śliwkowe, ponownie ciemny biszkopt, poncz, druga warstwa kremu kawowego i wierzch przykrywamy jasnym biszkoptem.

6. Tort ozdabiamy pozostałą masą kawową, bezami, płatkami czekoladowymi i polewą czekoladową (czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej).

Smacznego !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>