Puszyste racuchy z owocami

Racuchy to jedno z nielicznych bezmięsnych dań, którymi zajadają się moje Skarby :) Zawsze robiłam z jabłkami, ale dzisiaj postanowiłam spróbować z innymi owocami. Naprawdę prosty przepis, racuchy szybko się smażą, a są naprawdę smaczne :)

Składniki na ciasto:

  • 1/2 l mleka
  • 2 jaja
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • jabłka
  • rabarbar
  • truskawki
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder, bita śmietana, sos truskawkowy (opcjonalnie)

1. Składniki na ciasto wrzucamy do jednej miski i dokładnie łączymy za pomocą miksera. Ciasto dzielimy na 3 części.

2. Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i zasypujemy na ok. 1 godzinę 1 cukrem waniliowym. Następnie odcedzamy z soku i dodajemy do pierwszej części ciasta. Smażymy na oleju z obydwu stron aż do zarumienienia.

3. Drugą część ciasta smażymy z truskawkami. Należy pamiętać, by wcześniej je pokroić w plasterki i odsączyć na ręczniku papierowym, by uniknąć pryskania gorącego tłuszczu i przywierania do patelni. Na patelnie kładziemy porcję ciasta, na to układamy plasterki truskawki i smażymy z obydwu stron.

4. Do trzeciej części dodajemy jabłka obrane i pokrojone w cienkie plasterki. Smażymy z obydwu stron.

5. Racuchy podajemy na gorąco z wybranymi dodatkami: cukrem pudrem, bitą śmietaną, sosem truskawkowym…

Smacznego :)

4 comments on “Puszyste racuchy z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>