Zupa pomidorowa

Ulubiona zupa moich dzieci! Przygotowuje się ją wyjątkowo szybko, wystarczy dobry wywar mięsno-warzywny, koncentrat, śmietana i makaron :) A jedzonko….mniam, pycha !!

Składniki (na 3l garnek):

  • udko/żeberko
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • plaster selera
  • ok. 10cm pora
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • pęczek natki pietruszki
  • garść koperku
  • sól, pieprz
  • szczypta bazylii
  • 200ml śmietany do zupy 30% lub 18%

1. Z udka/żeberka i  włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por) gotujemy wywar. Dodajemy także liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego. Kiedy warzywa i mięso są już miękkie, dodajemy koperek i natkę pietruszki.

2. Po ok. 10 min. gotowania wyciągamy z zupy włoszczyznę i mięso i dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, bazylią i sosem sojowym.

3. Po chwili w kubku/miseczce rozczyniamy śmietanę z zupą i wlewamy do zupy, cały czas mieszając. Dzięki temu unikniemy zważenia się śmietany. Podajemy z makaronem, posypujemy świeżym koperkiem.

Smacznego !!

3 comments on “Zupa pomidorowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>