Udka pieczone faszerowane pieczarkami

Danie to „chodziło za mną” od dłuższego czasu. Nigdy wcześniej sama nie faszerowałam udek, robiłam to pierwszy raz i muszę przyznać, że mile się zaskoczyłam, bo nie jest to takie trudne jak się wydaje, a smak…naprawdę rewelacyjny :) Uwielbiam połączenia drobiu z grzybami! A i wyjmowanie kosteczek nie było straszne, więc… do dzieła ;)

Składniki:

  • dolna część udek (tzw. pałki)
  • pieczarki
  • cebula
  • ser żółty
  • olej
  • zioła prowansalskie
  • papryka ostra w proszku
  • sól, pieprz

1. Pieczarki i cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia doprawiamy pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.

2. Z udka należy odkroić górną część, do której przyrośnięta jest skóra. Następnie z drugiej strony wyciągamy kość.

3. Tak przygotowane udko faszerujemy pieczarkami i odrobiną sera żółtego i spinamy wykałaczką. Smarujemy olejem, posypujemy ziołami prowansalskimi, papryką ostrą, pieprzem i solą.

4. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 40-45 min. w temp. 200st. do momentu zarumienienia skórki.

Smacznego :)

One comment on “Udka pieczone faszerowane pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>