Szparagi z piersią z kurczaka pod serową kołderką

Danie to jest wytworem mojej wyobraźni :) Widziałam kilka podobnych przepisów, jednak ostateczny twór jest modyfikacją wielu z nich i połączeniem w jedno… Bardzo smaczne danie…każdy zna smak drobiu, jednak w połączeniu ze szparagami nabiera „zadziornego” charakteru. Naprawdę warta polecenia nowa odsłona piersi z kurczaka :)

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • pierś z kurczaka
  • 30dkg sera żółtego
  • masło
  • szczypta cukru
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • sos beszamelowy (dokładny przepis w „Sosy i sosiki”)

1. Przygotowujemy szparagi, ponieważ dostałam tylko białe, należy je umyć i obrać ze skórki oprócz główek (zielone szparagi nie trzeba obierać). Odcinamy  od dołu zdrewniałą część, jakieś 2-3cm w świeżych szparach. Następnie wrzucamy je na 15 minut do wrzątku z odrobiną soli, cukru i łyżką masła. Najlepiej szparagi gotować pionowo, by główki wystawały nad poziom wody.

2. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy warstwę z połowy piersi kurczaka. Pierś kroimy w cienkie plastry, można je jeszcze lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie posypujemy niewielką ilością sera żółtego, układamy szparagi, na wierzch kolejną warstwę mięsa z piersi kurczaka i ponownie oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

3. Mięso obficie polewamy sosem beszamelowym, ja dałam całą porcję wykonaną z przepisu w „Sosy i sosiki”. Wierzch posypujemy resztą sera żółtego i posypujemy ziołami prowansalskimi.

4. Pieczemy w 200st. ok. 20 min. pod przykryciem, następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy do zrumienienia sera żółtego (ok. 10-15min.). Podajemy jako osobne danie lub z pure ziemniaczanym i dowolną surówką.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>