Sos beszamelowy

Próbowałam naprawdę wielu przepisów, jednak najbardziej odpowiada mi ten. Uważam, że konsystencję ma idealną….smak również. Polecam, tym bardziej, że nigdy nie miałam problemu z jego wykonaniem, jest niezawodny :) Używam go do zapiekanek, lasagne, cannelloni itp.

Składniki:

  • 50g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 szkl. mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

1. Masło rozpuszczamy w rondelku na niewielkim ogniu, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, by nie powstały grudki.

2. Dolewamy schłodzone mleko małym strumieniem, cały czas mieszając i gotując na małym ogniu.

3. Kiedy wszystko się połączy i zagotuje, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Smacznego :)

3 comments on “Sos beszamelowy
  1. pierwszy raz robiłam sos z dodatkiem musztardy, jest rewelacyjny. Zalałam nim kalafiora i upiekłam w piekarniku – rewelacja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>