Zupka ogórkowa

Smaczna, aromatyczna, z dużą ilością koperku :) Niby taka zwykła, prosta, a chyba każdy ją uwielbia…

Składniki (na 3l garnek):

  • udko/żeberko
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • plaster selera
  • ok. 10cm pora
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 3-4 ziemniaki
  • 7-8 ogórków kiszonych
  • pęczek natki pietruszki
  • garść koperku
  • sól, pieprz
  • 200ml śmietany do zupy 30% lub 18%

1. Z udka/żeberka i  włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por) gotujemy wywar. Dodajemy także liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego.

2. Wyciągamy mięso i włoszczyznę z wywaru i wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 10min.

3. Dodajemy do zupy ogórki starte na tartce o grubych oczkach. Jeśli ktoś lubi bardzo kwaśną zupę ogórkową, może wlać odrobinę soku z ogórków kiszonych. Wyciągniętą marchewkę ścieramy do zupy na tartce o grubych oczkach. Gotujemy kolejne 10min.

4. Wrzucamy natkę pietruszki w całości, natomiast koperek drobno siekamy i także dorzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

5. Śmietanę rozcieńczamy z gorącą zupą w miseczce, następnie wlewamy do garnka z zupą. Dzięki temu unikniemy zważenia się śmietany. Czekamy do zagotowania zupy i gotowe :)

Smacznego !!

One comment on “Zupka ogórkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>