Zapiekanki

 

Przysmak mojego dzieciństwa, trochę zapomniany i zastąpiony kebabami i hamburgerami… Jednak w moim domu goszczą dość często, ponieważ dzieci je uwielbiają :)

Składniki:

  • bułki/parówki/bagietki
  • pieczarki
  • cebula
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • ser żółty
  • olej
  • ketchup

1. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, cebulę w drobne piórka. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju, posypujemy szczyptą kwasku cytrynowego (by pieczarki nie ciemniały w trakcie smażenia) i smażymy. Pod koniec smażenia (czyli momentu, kiedy cała woda z pieczarek odparuje) doprawiamy pieczarki pieprzem, solą i szczyptą ziół prowansalskich.

 

2. Bułkę/parówkę przekrawamy wzdłuż lub w kromki. Układamy na nich farsz pieczarkowy i posypujemy startym żółtym serem.

 

3. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180st do momentu roztopienia sera żółtego. Podajemy na gorąco z ketchupem.

Smacznego !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>