Żurek na zakwasie

Tradycyjna zupa polska przygotowana na zakwasie i wędzonce :) Ślązacy nie zabielają żurku, ja jednak to robię…nazwijmy to „lubelską fanaberią” ;) Naprawdę pyszna zupa, sporo ćwiczyłam, by wychodziła tak smaczna bez dodatku gotowców z torebki i… myślę, że się udało :)

Składniki (na 3l garnek):

  • udko/żeberko
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • por (kawałek dł. 10cm)
  • kawałek selera
  • pieprz czarny ziarnisty
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • kminek
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
  • 1/2 kg swojskiej kiełbaski
  • 30 dkg boczku
  • słoiczek chrzanu
  • zakwas do żurku
  • śmietana do zupy 30% lub 18%
  • 2 łyżki mąki
  • jaja

1. Przygotowujemy wywar mięsno-warzywny. Obgotowujemy udko/żeberko, dodajemy włoszczyznę (marchew, pietruszka, por, seler) i gotujemy na małym ogniu.

2. Kiedy mięso i warzywa są już miękkie, wyciągamy je z garnka. Do wywaru dodajemy 2 liście laurowe oraz po kilka ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego i ziela angielskiego. Następnie kroimy boczek, podsmażamy. Kiełbasę kroimy w plasterki. Wędzonkę wrzucamy do wywaru i nadal gotujemy na małym ogniu. Możemy zetrzeć ugotowaną marchewkę na tartce i dodać do zupy.

3. Doprawiamy solą, pieprzem, 2-3 łyżkami sosu sojowego, majerankiem i kminkiem oraz czosnkiem (można go przecisnąć przez praskę lub wrzucić w całości). Kiedy wędzonka uwolni smak, do zupy dodajemy chrzan. Ja daję cały słoiczek, ale ilość chrzanu należy dostosować do własnych upodobań. Po chwili gotowania, dodajemy zakwas. Gotujemy ok. 15min.

W sklepach jest ogromny wybór zakwasów, należy zwrócić uwagę, by nie kupić żurku instant, bo niestety zupy instant i zakwasy są sprzedawane pod tą samą nazwą „żurek”.

4. Śmietanę do zupy rozczyniamy z mąką i odrobiną gorącej zupy. Dzięki temu śmietana nam się nie zważy.

5. Śmietanę z mąką wlewamy do garnka z zupą, dokładnie mieszamy. Po chwili od zagotowania zdejmujemy zupę z gazu. I gotowe :)

Smacznego :)

One comment on “Żurek na zakwasie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>