Bananowy raj

Ciasto szybkie w wykonaniu, ale w smaku…nieziemskie! Biszkopty, banan, bita śmietana i masa krówkowa tworzą niezwykłą kompozycję…

Składniki (na kwadratową tortownicę):

  • 1,5 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 5 bananów
  • 600ml śmietany 30%
  • 3 śmietan-fixy
  • 1 cukier waniliowy
  • puszka masy krówkowej (ja wykorzystałam tylko połowę)

1. Masę krówkową gotujemy przed około 2 godziny. Należy pamiętać, że puszka musi być w całości pokryta wodą. Po tym czasie masę studzimy.

2. Na dno tortownicy układamy biszkopty.

3. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Śmietanę cienko wykładamy na biszkopty, tylko tyle, by pokryć rowki między ciastkami. Następnie układamy banany pokrojone w plasterki, na to znów cieniutka warstwa śmietany i śmietanę polewamy masą krówkową. Następnie układamy znów biszkopty, na które wykładamy resztę śmietany.

4. Wierzch ciasta dowolnie dekorujemy bananami, biszkoptami i masą krówkową.

5. Ciasto podajemy po uprzednim schłodzeniu w lodówce przed ok. 5-6 godzin, można też zrobić je wieczorem, by następnego dnia biszkopty były dobrze nasiąknięte przez bitą śmietanę.

Smacznego !!

8 comments on “Bananowy raj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>