Letni bigos czyli…leczo

Lato nadal się bawi z nami w chowanego, postanowiłam tym letnim i aromatycznym daniem wywołać piękną słoneczną pogodę… Fantastyczne danie, smaczne, a jak cudnie pachnie… Kiedy w moim ulubionym warzywniaku zobaczyłam młodą, jędrną, świeżą cukinię, od razu wiedziałam, co przygotuję dzisiaj na obiad… Do dzisiejszego leczo użyłam kiełbaski, ale dla dbających o dietę polecam chudą wędlinkę lub piersi z kurczaka.

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • 4 kiełbaski mazowieckie/śląskie/francuskie
  • 2 pomidory
  • olej/oliwa
  • 2-3 ząbki czosnku
  • odrobina chili świeżego lub w proszku
  • papryka słodka w proszku
  • pieprz ziołowy
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • szczypta natki pietruszki i koperku

1. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki (jeśli jest młoda, nie ma konieczności obierania ze skóry), siekamy cebulę. Wrzucamy na patelnię/ do rondelka i dusimy na odrobinie oleju/oliwy podlewając często niewielką ilością wody. Ja leczo przygotowuję w woku.

2. Jednocześnie na drugiej patelni podsmażamy kiełbaskę pokrojoną w półplasterki.

3. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę. Cały czas leczo dusimy na małym ogniu podlewając wodą.

4. Do podduszonych warzyw dokładamy podsmażoną kiełbaskę bez tłuszczu.

5. Kiedy smak kiełbaski i warzyw się połączą dodajemy pomidory. Uprzednio je wyparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

6. Pomidory zmiękną, smaki i zapachy nasycą się sobą, więc nadchodzi pora doprawiania naszej potrawy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i resztę przypraw w ilości zależnej od indywidualnych upodobań, ja preferuję oregano i majeranek, reszty przypraw dodaję tylko po małej szczypcie.

Smacznego !!

,
4 comments on “Letni bigos czyli…leczo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>