Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Nie każdy lubi naleśniki na słodko, podobnie jak ja… Postanowiłam więc w dzisiejszym naleśnikowym dniu wyciągnąć z zamrażarki reszty szpinaku i wyczarować sobie takie danie :) Uwielbiam szpinak, a feta jest moją miłością, dlatego postanowiłam połączyć te 2 produkty :)

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 i 3/4 szkl. mąki tortowej
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 200g mrożonego szpinaku odsączonego na sitku z nadmiaru wody
  • łyżeczka masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 100 g sera feta

1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wrzucamy do miski, dokładnie miksujemy, by nie zostały grudki. Smażymy na patelni naleśnikowej z obydwu stron. Zawartość oleju w cieście sprawia, iż nie trzeba już natłuszczać patelni. Z danej porcji wychodzi ok. 12-16 naleśników w zależności od wielkości patelni.

2. Na patelni topimy masło, dodajemy szpinak. Smażymy na małym ogniu, by woda całkowicie odparowała. Doprawiamy do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

3. Na naleśniku układamy porcję szpinaku, posypujemy pokruszoną fetą i zwijamy w rulon.

4. Podsmażamy lub zapiekamy w piekarniku, by ser feta się roztopił.

Smacznego !!

3 comments on “Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>