Naleśniki z serem

naleśniki z serem

Jedno z ulubionych dań mojego męża :) Ciasto delikatne, aksamitne…farsz aromatyczny, smaczny, nie za słodki…niebo w gębie!!!

Ozdobić można dowolnie, ja daję bitą śmietanę, ponieważ przy nie za słodkim farszu można sobie na nią pozwolić :)

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 i 3/4 szkl. mąki tortowej
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg sera białego
  • garść rodzynek
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • masło do podsmażenia naleśników
  • bita śmietana
  • cukier puder
  • konfitura owocowa

1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski, dokładnie miksujemy, by nie zostały grudki. Smażymy na patelni naleśnikowej z obydwu stron. Zawartość oleju w cieście sprawia, iż nie trzeba już natłuszczać patelni. Z danej porcji wychodzi ok. 12-16 naleśników w zależności od wielkości patelni.

2. Rodzynki moczymy we wrzątku przez około 10 minut. Po tym czasie łączymy w misce z resztą składników na farsz. Bardzo dokładnie ucieramy, by cukier się rozpuścił.

3. Smarujemy naleśniki farszem i składamy w trójkąt. Przed podaniem koniecznie naleśniki podsmażamy na maśle, by żółtko nie było surowe.

4. Naleśniki podajemy na ciepło z bitą śmietaną, konfiturą owocową lub cukrem pudrem.

Smacznego !!

One comment on “Naleśniki z serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>