Naleśniki z jabłkami

Naleśniki uwielbiane przez moje dzieci :) Długo szukałam idealnego ciasta naleśnikowego i w końcu je znalazłam. Ciasto w danych proporcjach sprawia, że od pierwszego do ostatniego naleśniki wychodzą idealne, cieniutkie…nie rozrywają się, nie przyklejają do patelni. Są delikatnie, miękkie i smaczne :) Polecam!!!

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 i 3/4 szkl. mąki tortowej
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • prażone jabłka
  • cukier puder do posypania

1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski, dokładnie miksujemy, by nie zostały grudki. Smażymy na patelni naleśnikowej z obydwu stron. Zawartość oleju w cieście sprawia, iż nie trzeba już natłuszczać patelni. Z danej porcji wychodzi ok. 12-16 naleśników w zależności od wielkości patelni.

2. Na usmażone naleśniki nakładamy porcje jabłek, zawijamy w rulony lub trójkąty.

3. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego !!

3 comments on “Naleśniki z jabłkami
  1. dziadzio kanadol uczy dzieci swoje…Co wy z ta woda gazowana I mlekiem do nalesnikow???prawdziwe nalesniki robimy na jasnym piwie..piwo maka jajka odrobina soli..i dla wygodnych..DODAJEMY OLEJ DO CIASTA…a do pierwszego nalesnika tylko mnaluska kropelke na patelnie..no to tyle…SMACZNEGO!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>