Sajgonki

sajgonki (4) sajgonki (2)

Danie orientalne, myślałam, że niesamowicie trudne do wykonania, okazało się, że składniki można znaleźć w każdym większym sklepie, a i wykonanie nie jest niczym nadzwyczajnym ;) W smaku…pyyyycha :) Także polecam gorąco domowe sajgonki!

Składniki:

  • 1kg mięsa mielonego (wołowe lub wołowo-wieprzowe)
  • 1/2 op. mieszanki chińskiej (polecam firmy Kwidzyń, ponieważ są w niej grzyby mun, jeśli wybierzemy mrożonkę bez nich, należy dokupić osobno)
  • 1/2 op. makaronu chińskiego
  • imbir (świeży lub w proszku)
  • czosnek (świeży lub w proszku)
  • sos sojowy
  • sos sojowo-grzybowy
  • sól, pieprz
  • 2 op. papieru ryżowego
  • olej roślinny do smażenia

Dodatkowo:

  • sos Teriyaki, sos do sajgonek lub sos słodko-pikanty chilli (do wyboru wg upodobań)

1. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso, a po chwili dodajemy mrożonkę. W międzyczasie makaron chiński wrzucamy na 3 min. na wrzątek. Odcedzamy, drobno siekamy i dokładamy do warzyw i mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy łyżką sosu sojowego, 2-3 kroplami sosu sojowo-grzybowego, czosnkiem i imbirem oraz solą i pieprzem wg uznania.  Chwilę podsmażamy z przyprawiamy i zdejmujemy z ognia.

2. Do płaskiego talerza wlewamy na dno letnią wodę. Moczymy w niej dosłownie przez chwilę po 1 płatku ryżowym. Wyciągamy na deskę do krojenia, układamy 1-2 łyżki farszu mięsnego i zawijamy podobnie jak krokiety. Należy robić to bardzo delikatnie, każdy uszkodzony płatek papieru ryżowego rozwali się potem w trakcie smażenia. Zawinięte sajgonki układamy na ściereczce lub ręcznikach papierowych, by osuszyły się z nadmiaru wody.

sajgonki (1)

3. Osuszone sajgonki smażymy w głębokim tłuszczu aż do zarumienienia. Polecam używania plastikowych lub drewnianych łyżek bez żadnych kantów, by ich nie uszkodzić.

4. Sajgonki podajemy na ciepło. Zanurzamy je w ulubionym sosie. My najbardziej do sajgonek lubimy sos Teriyaki :)

Smacznego !!

,,
2 comments on “Sajgonki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>