Rożki z wisienkami

rożki 013

To jeden z przepisów szybkich, łatwych, tanich, a niesamowicie pysznych :) Rożki bez jajek, na bazie śmietany, chrupiące, delikatne… Nadzienie zależy tylko i wyłącznie od naszej fantazji…wiśnie, truskawki, śliwki, powidła, twaróg, nutella… Można też nie dodawać cukru i nafaszerować np. pieczarkami :) Polecam gorąco :)

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. śmietany 18%
  • 3 szkl. mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smarowania blachy
  • jajo do smarowania rożków
  • cukier puder do posypania rożków

Nadzienie:

  • wiśnie drylowane

1. Zagniatamy ciasto z margaryny, śmietany, mąki, cukru waniliowego i proszku do pieczenia. Chłodzimy je w lodówce przez ok. 30 min.

2. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części, z każdej wałkujemy koło i przecinamy na 8 trójkątów. Na krótszy brzeg trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy.

3. Układamy zwinięte rożki na natłuszczonej blasze i smarujemy rozkłóconym jajkiem.

4. Pieczemy 20-25 min. w 200st. aż do zarumienienia rożków. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego !!

2 comments on “Rożki z wisienkami
  1. czy rożki są nadal świeże na drugi dzień? chciałabym je przygotować dzień przed podaniem, ale boję się czy będą tak samo smaczne. proszę o odpowiedz osoby, które już kiedyś to robiły:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>