Klops mięsny ze szpinakiem, pieczarkami i serem

    

Pierwszy raz klops jadłam u mojej teściowej. Danie to od razu przypadło mi do gustu. Oczywiście wprowadziłam swoje fantazje, udoskonaliłam przepis i efekt jest naprawdę pyszny :) Klops podaję na ciepło z pure ziemniaczanym lub na zimno do kanapki.

Składniki:

Warstwa mięsna:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • świeża natka pietruszki

Warstwa szpinakowa:

  • 2 czubate łyżki mrożonego szpinaku odsączonego z nadmiaru wody
  • 1/2 łyżeczki masła
  • mały serek topiony śmietankowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól, pieprz

Warstwa pieczarkowa:

  • 30dkg pieczarek
  • sól, pieprz
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • odrobina tłuszczu do smażenia

Dodatkowo:

  • 30dkg sera żółtego

1. Wszystkie składniki na warstwę mięsną wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy, cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy.

2. Pieczarki płuczemy, kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię z tłuszczem i posypujemy szczyptą kwasku cytrynowego, by nie robiły się czarne. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy ok. 15 minut do zmiękczenia pieczarek i wyparowania nadmiaru wody.

3. Szpinak wrzucamy na patelnię z odrobiną masła, podgrzewamy do wyparowania reszty wody. Dodajemy zmiażdżony czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serek topiony rozprowadzamy w śmietanie i dolewamy do szpinaku. Podgrzewamy do połączenia składników.

4. Keksówkę natłuszczamy olejem i obsypujemy bułką tartą.

5. Ścieramy ser żółty na tartce i wykładamy do formy kolejno następujące warstwy: 1/3 warstwy mięsnej, warstwa szpinakowa, 1/2 sera żółtego, 1/3 warstwy mięsnej, pieczarki, 1/2 sera żółtego, ostatnia 1/3 warstwy mięsnej.

6. Wierzch smarujemy odrobina oleju i pieczemy klops w 200st. przez ok. 1godz. i 15 min. aż do zarumienienia górnej warstwy mięsnej.

7. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przystawkę.

Smacznego !!

,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>