Bakaliowiec czyli salceson na słodko

Ciasto tak proste i szybkie do wykonania, aż trudno uwierzyć, że dostarcza takich wyjątkowych walorów smakowych :) Polecam każdemu, bo tego ciasta nie da się zepsuć. Wspaniałe do porannej kawy, poobiedniego deseru, poczęstunku dla gości…

 Składniki:

  • 6 średnich jabłek
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. orzechów włoskich
  • 3/4 szkl. ulubionych bakalii
  • 3 jajka
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę. Do pokrojonych jabłek dodajemy cukier, orzechy i bakalie (ja wykorzystałam migdały w płatkach, śliwki suszone, wiórki kokosowe), dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1-2 godziny.

2. Po upływie tego czasu do mieszanki owocowo-bakaliowej dodajemy rozkłócone jaja, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej.

3. Pieczemy około 1 godziny w 180st. Po upływie 40 minut polecam zmienić tryb pieczenia na opiekanie od dołu.

 

Smacznego !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>