Zupka meksykańska z pulpetami

Zupa pomidorowa, ogórkowa, rosół…są pyszne! Ale czasami warto przygotować dla rodziny, przyjaciół coś wyjątkowego, egzotycznego… :) Polecam zupkę meksykańską dla osób, które lubią ostre i wyraziste smaki…

Składniki na 3l zupy:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • plaster selera
  • 1/2 średniego pora
  • 1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego)
  • 1 i 1/2 cebuli
  • jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • papryka ostra i słodka zmielona
  • oregano
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia pulpetów
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 duża papryka
  • papryczka chili świeża lub zmielona
  • fasola czerwona z puszki
  • 1-2 pomidory
  • sos sojowy
  • majeranek
  • koncentrat pomidorowy – 1 mały słoiczek

1. Gotujemy wywar warzywny na bazie marchwi, pietruszki, pora i selera.

2. Mieszamy mięso mielone z 1/2 cebuli, jajkiem, bułką tartą, odrobiną papryki ostrej i słodkiej zmielonej, pieprzu ziołowego, oregano. Solą i pieprzem doprawiamy do smaku. Formujemy małe kuleczki, obtaczamy w mącę i smażymy na tłuszczu.

3.Usmażone pulpety wrzucamy do wywaru warzywnego. Na tłuszczu po smażonych pulpetach smażymy paprykę pokrojoną w paski i cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy 1/2 średniej papryczki chili (drobno posiekanej i oczyszczonej z ziaren) i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę jeszcze smażymy i wrzucamy do zupy. Płuczemy fasolkę z soku zawartego w puszce i również dodajemy do wywaru. Można także zetrzeć marchewkę na tartce o grubych oczkach i dodać do zupy.

4. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, pieprzem, solą, majerankiem, oregano, pieprzem ziołowym, papryką słodką i ostrą. Po dodaniu przypraw zupa musi się pogotować około pół godziny, by nabrała aromatu mięsno-paprykowego. Pod koniec gotowania dodajemy 1-2 wyparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory.

5. Po około 15 minutach gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze chwilę.

 

Smacznego!!

2 comments on “Zupka meksykańska z pulpetami
  1. uwielbiam ją!! sprawdza się na każdej imprezie i jako obiad jednogarnkowy! w tej chwili również ją gotuję na przyjęcie sylwestrowe ale z trzech porcji:P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>