Rabarbarek z budyniową pianką i kruszonką

Rabarbar jest teraz wszędzie – na działkach, w warzywniakach, supermarketach…korzystajmy więc :D Muszę przyznać, że to ciasto zaskoczyło moich najbliższych…rabarbar nie jest kwaśny, cierpki, a słodki i delikatny…a jak tego dokonałam? Zapraszam do lektury ;)

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 2,5 szkl. mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki cukru

Pianka budyniowa:

  • 5 białek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl. cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/4 szkl. oleju
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 7 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • rabarbar
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania

1.  Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, siekamy z margaryną, dodajemy żółtka i cukier i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i przez godzinę chłodzimy w lodówce.

2. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy rabarbar. Zasypujemy go cukrem waniliowym i też odstawiamy na godzinę.

3. W czasie można przygotować kruszonkę. Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, dodać rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać. Struktura powstałej masy musi być „kruszonkowata”, czyli rozsypywać się w dłoni, ale nie może być zbyt sucha.

4. Po upływie godziny, rozwałkowujemy ciasto kruche, układamy w formie.

5. Przygotowujemy piankę budyniową: białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier waniliowy. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując białka na najwyższych obrotach, aż do rozpuszczenia cukru. Wsypujemy proszki budyniowe, a na koniec stopniowo wlewamy olej, cały czas miksując.

6. Na ciasto kruche wykładamy piankę budyniową, na nią odcedzony z powstałego soku rabarbar. Wierzch posypujemy kruszonką.

 

7. Pieczemy w 180st. przez 45-50 minut.

8. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>