Kotlety mielone z marchewką i ziołami

Któż nie zna tej potrawy? Chyba każdy polski dom gości na swych stołach kotlety mielone z ziemniakami i mizerią :) Ja zachęcam do urozmaicania tego dania różnymi dodatkami. Ja wpadłam na ten pomysł głównie ze względu na moje córeczki, które mięsko pochłaniają, a marcheweczką i ziołami gardzą. Jednak te kotlety uwielbiają i chętnie się nimi zajadają :)

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego lub wieprzowo-drobiowego lub drobiowego)
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 10cm pora
  • natka pietruszki
  • koperek
  • ugotowana marchewka (wyjęta np. z gotującego się rosołu)
  • odrobina oregano, pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej/smalec do smażenia

Mięsko wrzucamy do miski, dodajemy jajko, zsiekanego drobno pora, natkę pietruszki i koperek. Marchewkę ścieramy na tartce i wrzucamy do mięsa. Wsypujemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Bułki tartej dodajemy ok. 2-3 łyżek, by mięsna masa była zwarta. Formujemy okrągłe lub podłużne spłaszczone kotlety, panierujemy w bułce tartej. Rozgrzewamy mocno tłuszcz, układamy na nim kotlety, po czym zmniejszamy ogień. Przekręcamy kotlety kilka razy, by dobrze usmażyły się w środku, ale nie przypaliły z wierzchu.

Jako dodatek polecam mizerię i ziemniaczki z koperkiem :)

 

Smacznego !!

,
2 comments on “Kotlety mielone z marchewką i ziołami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>