Karpatka

karpatka.

Jedno z moich sztandarowych ciast, udaje się ZAWSZE :) Efektownie wygląda, wspaniale smakuje i wcale nie jest trudne!

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szkl. wody
  • 1/2 kostki margaryny zwykłej/masła
  • 1 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Masę karpatkową czasami robię za pomocą Kremu Karpatka Oryginalna Delecty. Najczęściej jednak robię masę budyniową. A oto składniki do niej:

  • 400ml mleka
  • budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 margaryna zwykła/masło

1. Przygotowujemy ciasto. Jest to tzw. ciasto parzone. Wodę i margarynę/masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Kiedy składniki rozpuszczą się i połączą, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, energicznie mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Chwilę jeszcze trzymamy na ogniu cały czas mieszając. Po połączeniu składników, zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie dodajemy jajka. Mieszamy do połączenia składników. Połowę masy wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-35minut (do wyrośnięcia garbów i zarumienienia ciasta) i pieczemy w 180st. Czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta.

2. Wykonujemy masę budyniową. Gotujemy budyń wraz z cukrami. Następnie odkładamy do wystudzenia. Margaryna/masło i budyń muszą mieć temperaturę pokojową. Margarynę/masło ucierany na puszystą masę, stopniowo po jednej łyżce dodajemy budyń, cały czas miksując na wysokich obrotach.

3. Ciasto karpatkowe przekładamy masą budyniową i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego !!

39 comments on “Karpatka
    • Daję masło lub margarynę, w zależności od tego, co mam w domu :) Ale rzeczywiście…różnica w smaku jest duża.

      Pozdrawiam :)

    • Pewnie z masłem jest zawsze smaczniejsze ale trochę mnie śmieszy kiedy ktoś mówi, że używa osełkę. Osełki jest tak jak i masła w kostce prostopadłościennej pewnie ze sto rodzajów. Bo co to jest osełka? Po analizie tego co można znaleźć w sklepach tak na prawdę osełka to jest masło o różnej ilości tłuszczu w kształcie osełki . Z jakiegoś dziwnego powodu o wysokiej cenie a nic lepsze niż takie samo masło w kostce.

    • To prawda, zawsze podaje możliwość zamiany masła na margarynę, głównie ze względu na cenę. Wiem, że nie każdego stać dodawać masło do ciast.

    • Ale po co komentujesz? nie chcesz ?nie rób tego ciasta, po co komuś robisz przykrość ?jak czujesz potrzebę zrobienia mniej tłustego ciasta to jest zrób, i po temacie!a nie piszesz komentarz tylko po to żeby napisać….nie lubię takiego czegoś!

    • Tym razem robiłam w kwadratowej tortownicy 25/25cm, gdyż chciałam, by ciasto wyszło wyższe. Ale porcja z przepisu spokojnie wystarcza na dużą podłużną blachę.

      Pozdrawiam :)

  1. Emma,

    może lęk przed „tłuste” nie jest racjonalny? Gary Taubes: Tłusta dieta jest najzdrowsza – http://www.stachurska.eu/?p=7299 . Zjada się ich o wiele mniej i nawet utyć od nich nie sposób, bo tyje się od wszystkiego innego, ale nie tłuszczu – http://www.stachurska.eu/?p=10999 . Uwolnienie osobistej wątroby od przetwarzanie tych nadmiarów na źródło energii oraz… tkankę tłuszczową (magazynowaną pod skórą) pozwala wątrobie wytwarzać ATP.

  2. Może wyjdzie to lamersko, ale jestem tatusiem alergiczki więc wybaczcie. Czy jest szansa jakoś zastąpić jajka? Z wszystkim innym jakoś bym sobie poradził, żeby zrobić jej przyjemność…

    • Przykro mi, ale nie znam sposobu zastąpienia jaj w cieście karpatkowym, nie umiem pomóc. I szczerze to nie spotkałam się z taką możliwością. Ale jak tylko coś mi wpadnie w oko, to na pewno umieszczę na swoim blogu.

      Pozdrawiam !!!

    • w cieście parzonym/gotowanym jajek nie da się zastąpić, niestety :-(. ale jak byś chciał zrobić dla córki ciasto drożdżowe to świetnie do tego nadaje się rozgotowana na mleku/wodzie dynia. też dodaje pulchności I nawet ładnie ciasto barwi :-). pozdrawiam

  3. A jaką mąkę używasz? Pytam bo ostatnio coś moja karpatka raczej podobna jest do gór Świetokrzyskich niż do Karpat.

    • Ja nie wiem, o co chodzi, naprawdę. Nikogo nie zmuszam ani nie namawiam na margarynę. Zupełnie przez przypadek nie dopisałam „masło”. Oczywiście polecam jak najbardziej masło !!! Ale uważam, że to zależy od indywidualnych potrzeb, czy chce wykorzystać masło czy margarynę ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>