Aromatyczny bigos z młodej kapusty

DSCF0158

Młoda kapusta jest bogactwem witamin, ale i smaku… Kiedy po raz pierwszy zrobiłam ten bigos, to mój mąż przez 2 dni nie jadł nic innego. Ugotowany na bazie rosołu nabiera wyjątkowego aromatu. Naprawdę polecam :)

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty
  • 4 cebula
  • 1/2 kg kiełbasy toruńskiej lub w wersji light chude mięsko
  • udko lub żeberko
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • plaster selera
  • 1/2 średniego pora
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • liść laurowy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kilka kropel sosu sojowo-grzybowego (nie jest on konieczny)
  • sól, pieprz do smaku
  • koncentrat pomidorowy – 1 mały słoiczek
  • szczypta majeranku, kminku i oregano (młoda kapusta nie wymaga dużej ilości przypraw)
  • 2-3 łyżki mąki

1. Posiekaną kapustę wrzucamy do wrzątku i obgotowujemy przez 5-10 minut, odcedzamy.

2. W drugim garnku nastawiamy wywar, czyli obgotowujemy udko, dodajemy włoszczyznę. Kiedy mięso i warzywa są miękkie, wyciągamy wszystko i do wywaru wrzucamy kapustę. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu, by woda wyparowywała, wystarczy jej tyle, by pokrywała całkowicie kapustę.

3. W międzyczasie kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Obsmażamy aż do zmiękczenia cebuli i zarumienienia kiełbasy.

4. Do gotującego się bigosu dodajemy kiełbasę z cebulą bez wysmażonego tłuszczu. Jedną wyciągniętą marchewkę ścieramy na tartce na małych oczkach i także wrzucamy. Do bigosu dodajemy sosy sojowy i sojowo-grzybowy, majeranek, kminek i oregano. To wszystko musi się pogotować na małych ogniu do całkowitego zmiękczenia kapusty.

5. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Mąkę podsmażamy na tłuszczu z kiełbasy (jeśli jest go za mało należy dodać oleju/oliwy lub smalcu) cały czas mieszając. Kiedy mąka się zarumieni, zasmażkę zlewamy do bigosu. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę.

Smacznego !!

,
4 comments on “Aromatyczny bigos z młodej kapusty
    • Zapraszam do korzystania…postaram się dodawać jak najwięcej przepisów, przydatnych dla każdej młodej mamy i żony, a także doświadczonej pani domu ;) Dziękuję za komentarz :*

  1. Wyśmienicie wygląda i zapewne tak smakuje. Kolejny przepis do wypróbowania. Trzymam kciuki Madziu, dobrze Ci idzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>