Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Jak dla mnie – danie typowo letnie…zapach papryk prosto z krzaka przenikający w mięso…delikatny farsz, aromatyczny sos…świetne danie obiadowe ale także kolacyjne lub jako ciepła przystawka.

Składniki na 4 sztuki:

  • 4 papryki
  • 50-60dkg mięsa mielonego
  • 1/2 torebki ugotowanego ryżu
  • jajko
  • cebula
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • majeranek, tymianek, bazylia
  • ser żółty
  • sos paprykowo-pomidorowy Amino

1. Obcinamy paprykom czapeczki i wydrążamy ziarna.

2. Mięso mieszamy z ryżem, jajkiem, drobno posiekaną cebulą i natką pietruszki, doprawiamy do smaku.

3. Faszerujemy papryczki, posypujemy serem żółtym, przykrywamy czapeczkami, ciasno układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy je wodą na 3/4 wysokości papryk. Pieczemy przez około 40 minut od momentu zagotowania się wody w temp. 180st. W razie potrzeby dolewamy wody. Można pod koniec pieczenia zdjąć czapeczki, by ser żółty się zarumienił.

4. Kiedy papryczki są już upieczone, do wody wlewamy rozczyniony w wodzie sos paprykowo-pomidorowy Amino, chwilę jeszcze podpiekamy papryki w tym sosie, do momentu aż sos zacznie wrzeć.

5. Można podawać z ziemniakami lub ryżem, ale same papryczki przekrojone na pół i obficie polane sosem są wspaniałym daniem.

Smacznego !!

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>