Szpinakowo-chłopska tarta na cieście francuskim

Tarta uwielbiana przez mojego męża, który nie jest miłośnikiem szpinaku, ale w tej postaci zajada go ze smakiem :)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3/4 opakowanie szpinaku mrożonego
  • odrobina masła czosnkowego
  • serek topiony kremowy
  • 20dkg boczku
  • 20dkg kiełbasy toruńskiej/śląskiej
  • 2 jajka
  • przyprawy wg uznania (ja użyłam czosnku, oregano, sól, pieprz)
  • szczypior

1. Szpinak rozmrażamy na sitku, by pozbyć się nadmiaru wody z mrożonki. Następnie szpinak podsmażamy na małych ogniu na maśle czosnkowym, kiedy odparuje cała woda, dodajemy serek topiony.

2. Kiełbasę wraz z boczkiem podsmażamy na patelni do zrumienienia się i wysmażenia tłuszczu.

3. Na blachę rozwinąć ciasto francuskie, wyłożyć masę szpinakową, następnie wyłożyć na nią boczek z kiełbasą, na wierzch wylać rozkłócone jajka z przyprawami, posypać szczypiorem. Można dowolnie ozdobić resztą ciasta francuskiego (jeśli coś zostało). Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180st. na 30-35 minut aż jajko się zetnie.

Smacznego!!!

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>