Gyrosowe pierożki pieczone

Pierożki przepyszne, zajadała się nimi cała moja rodzina, przede wszystkim dzieci, których smak gyrosa bardzo kusił i nęcił ;) Ciasto bardzo proste i niemożliwe, by się nie udało.

Składniki:

Ciasto:

  • 60 dag mąki
  • 4 żółtka
  • 2 jaja
  • 10 dag drożdży
  • 20 dag margaryny
  • 4 łyżki śmietany
  • sól

Farsz:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • przyprawa kebab/gyros

Dodatkowo:

  • rozkłócone jajko
  • kminek

1. Wsypać na stolnicę mąkę, dodać margarynę, całość posiekać. Dodać pozostałe składniki ciasta, zagnieść na jednolitą masę. Drożdże wkruszamy wprost na mąkę. Po zagnieceniu odstawiamy na pół godziny pod przykryciem do wyrośnięcia.

2. W tym czasie podsmażamy mięso, w osobnej patelni cebulę i paprykę. Kiedy warzywa się zarumienią, dodajemy do mięsa, razem jeszcze chwilę smażymy, przyprawiamy.

3. Wałkujemy ciasto, wykrawamy koła na pierogi, nakładamy farsz i mocno zlepiamy brzegi. Można także potraktować je wodą, by lepiej się sklejały.

5. Układamy na blasze, smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem.

6. Pieczemy w 180st. aż do zarumienienia pierożków.

Smacznego :)

,,,
4 comments on “Gyrosowe pierożki pieczone
  1. Czy do tych pierożków można dać farsz z „pierogów a’la kebab”? Podoba mi się tamten przepis, tylko nie chciałabym smażyć ich na głębokim oleju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>