Genialny tort śmietanowo-owocowy

Tort ten zrobiłam na 2 urodziny Mojej młodszej Córeczki :) Przyznam, że jest dość prosty w wykonaniu, natomiast jego smak przeszedł moje i wszystkich gości najśmielsze oczekiwania – lekki, aromatyczny, rozpływający się w ustach :)

Składniki:

Biszkopt (składniki na 1 biszkopt, który należy przekroić na 3 części, ja robiłam 6 warstw, więc piekłam 2 takie biszkopty):

  • 1,5 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:

  • 1,2 l śmietany 30%
  • 5 śmietan-fixów
  • 500g serka mascarpone
  • 2 cukry waniliowe

Polewa czekoladowa:

  • 1 czekolada gorzka
  • 1 czekolada mleczka
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • gruszki z puszki
  • morele z puszki
  • ananasy z puszki
  • płatki czekoladowe (lud starta gorzka czekolada)
  • truskawki
  • sos truskawkowy
  • płatki migdałów

Poncz:

  • 1 szkl. wody
  • 2 łyżki cukru
  • sok wyciśnięty z całej cytryny
  • sok z w/w owoców z puszki

1. Biszkopt: białka ubić na puszystą pianę, pod koniec ubijania dodać stopiono cukier i żółtka. Stopniowo wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i nadal ubijać na najmniejszych obrotach miksera do połączenia składników. Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-45 min. w temp. 180st. Czynność powtórzyć przy 2 biszkopcie. Po wystudzeniu obydwa podzielić na 3 części.

2. W celu otrzymania ponczu łączyć letnią wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Na każdą warstwę odlewać część ponczu i dodawać takiego soku, jakie owoce będą kładzione na daną warstwę (np. na warstwę z gruszkami do ponczu dolewamy soku z gruszek i polewamy nim dany biszkopt, na warstwę z płatkami czekoladowymi nie dodajemy soku z puszki).

3. Miksujemy śmietanki z cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Kiedy śmietana jest już sztywna, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy serek mascarpone.

4. Na każdą warstwę należy odłożyć część masy i kolejną do każdej części dodawać: gruszki, ananasy, płatki czekoladowe, truskawki, morele. Każdy biszkopt polewać równomiernie ponczem i smarować masą z owocami.

5. Do ozdobienia użyłam truskawek, migdałów, sosu truskawkowego i polewy czekoladowej, której składniki połączyłam w kąpieli wodnej.

 

Smacznego !!

3 comments on “Genialny tort śmietanowo-owocowy
    • Dzięki śmietan-fixom masa śmietanowa nawet na 2-3 dzień nie opada ani się nie topi pod wpływem wyższej temp. A dlaczego aż tylu? 1 śmietan-fix jest przeznaczony na 200-250ml śmietany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>